اولين نشست مجازي خيرين آموزش عالي با محوريت طرح ارتقاي خوابگاه هاي دانشگاهي با مشاركت صندوق رفاه دانشجويان و بنياد هاي خيريه دانشگاه ها، در محل ستاد خيرين وزارت علوم برگزار شد.
به گزارش وب سايت خبريuinews در اين نشست دكتر حسين عسكريان ابيانه مشاور وزير و دبير ستاد خيرين وزارت علوم، دكتر مطيعي رئيس صندوق رفاه دانشجويان، دكتر اسماعيلي مديركل طرحهاي عمراني وزارت علوم، مهندس كاظم قلم چي رئيس بنياد علمي فرهنگي قلمچي، مهندس صولتي معاون سرمايهگذاري صندوق رفاه دانشجويان، مهندس عبدالحسيني معاون ستاد خيرين وزارت علوم، دكتر خادمي از اعضاي ستاد خيرين وزارت علوم و دكتر اسپرورين از خيرين آموزش عالي كشور حضور داشتند و از طريق ويدئو كنفرانس با برخي از روسا و مسئولان دانشگاهها و مسئولان بنيادهاي حاميان اين دانشگاهها از جمله دانشگاه كاشان، اصفهان، محقق اردبيلي، بيرجند، شهركرد و… به گفتوگو و تبادل نظر پرداختند.
شايان ذكر است ، دكتر ولي اله ميرخاني معاون اداري و مالي دانشگاه اصفهان، دكتر صفري مدير امور اداري نيز در اين نشست مجازي حضور و گزارش مبسوطي از روند فعاليت هاي بنياد حاميان دانشگاه اصفهان ارايه و در ادامه برخي از مسائل و مشكلات و راهكارهاي موجود را مورد بحث و بررسي قرار دادند.
همچنين دكتر عسكريان ابيانه در ابتداي اين نشست اظهار داشت: اين نشست نخستين جلسه همفكري خيرين و صندوق رفاه مشترك ستاد خيرين وزارت علوم براي ارتقاي خوابگاههاي دانشجويي در كشور است.
وي با بيان اينكه اين طرح از چند ماه قبل و در سال 98 طي چند جلسه با صندوق رفاه دانشجويان نهايي شده، افزود: براي ارتقاي سطح خوابگاههاي دانشجويي ابتدا بنا بود يك سوم از منابع دانشگاه، يك سوم از منابع خيرين و يك سوم از محل درآمدهاي صندوق تأمين شود اما بعدها با تصميم و تدبير دكتر مطيعي مقرر شد به جاي يك سوم، 40 درصد از هزينهها از طريق صندوق رفاه دانشجويان پرداخت شود و دانشگاهها و خيرين هركدام 30 درصد هزينهها را متقبل شوند.
دبير ستاد خيرين وزارت علوم ادامه داد: در همين راستا تفاهمنامهاي ميان صندوق رفاه دانشجويان، خيرين و دانشگاهها منعقد شد و ستاد خيرين وزارت علوم نيز مسئوليت نظارت بر اين طرح را برعهده دارد. در اين طرح مقرر شد، 60 درصد از سهم صندوق رفاه براي انجام پروژهها ابتدا پرداخت شود تا خيرين نسبت به عملياتي بودن آن اطمينان حاصل كنند.
در ادامه دكتر مطيعي در خصوص وضعيت موجود سراهاي دانشجويي در كشور گفت: در حال حاضر 2 ميليون متر مربع فضاي فيزيكي دانشجويي در كشور است كه براساس بررسيهاي انجام شده، حدود 60 درصد آنها عمري بالغ بر 20 سال دارند و 812 هزار متر مربع از سراهاي دانشجويي، مربوط به سطح 4 و 5 است.
وي در رابطه با اهميت سراهاي دانشجويي افزود: دانشجويي كه مكان راحت و امني براي گذران دوران دانشجويي نداشته باشد و در مكاني زندگي كند كه در آن احساس كرامت و عزت نفس نميكند، انگيزه و اعتماد بنفس لازم براي دفاع از يك ملت را نخواهد داشت لذا هرچقدر براي ارتقاي سطح رفاه دانشجويان هزينه شود، استقلال و ضريب توسعه كشور بيش از پيش رشد ميكند.
رييس صندوق رفاه دانشجويان مطرح كرد: در حوزه سراهاي دانشجويي با يك برآورد تقريبي براساس هر مترمربع 800 هزار تومان، چيزي حدود هزار ميلياد تومان براي تعمير و نوسازي، منابع مالي نياز است.
دكتر مطيعي اظهار داشت: در سال گذشته به همت دانشگاهها و مجوز هيأت امنا به صندوق رفاه دانشجويان، مجموعاً حدود 74 ميليارد تومان در قالب طرحهاي ارتقا به سراهاي دانشجويي كمك شد. البته دانشگاهها نيز از محل درآمدهاي اختصاصي خود، اعتبارات ديگري را به سراهاي دانشجويي اختصاص دادند.
وي با بيان اينكه اگر نرخ استهلاك از نرخ بازسازي پيشي بگيرد، سبب نارضايتي هرچه بيشتر دانشجويان خواهد شد، گفت: دستگاههاي مختلف در كنار مردم و خيرين بايد با اهتمام بيشتري به سراهاي دانشجويي توجه كنند. تجربه نشان داده هركجا مردم و بخش خصوصي به ميدان آمدند، كارهاي بزرگي كه در نگاه اول قابل انجام نبوده، به انجام رسيده است.
رييس صندوق رفاه دانشجويان در بخش ديگري سخنان خود با تاكيد بر لزوم توجه و بهبود شرايط خوابگاهها بيان كرد: در حال حاضر مفهوم خوابگاه نيازمند بازنگري است زيرا اكنون برداشتي كه از اين مفهوم ميشود، صرفاً استراحت شبانه است در صورتي كه خوابگاه تنها، محل استراحت شبانه نيست بلكه محلي براي زيست جسمي و فكري دانشجويان است كه در بسياري از بخشهاي شخصيتي و اجتماعي تاثيرگذار خواهد بود.
دكتر مطيعي از تدوين طرح آمايش خوابگاههاي دانشجويي با رويكرد عدالتمحوري از سوي صندوق رفاه دانشجويان خبرداد، گفت: در طرح 3 جانبهاي مقرر شد روند سراهاي دانشجويي را بهبود ببخشيم و صندوق 40 درصد از هزينهها را تقبل كند.
وي افزود: در طرحهاي قبلي كه خيرين در آنها مشاركت داشتند، سهم پرداخت هزينهها 50 - 50 بود و بعضاً خيرين هزينه مربوط به خود را پرداخت ميكردند اما دانشگاهها به دليل مشكلات مالي به موقع نميتوانستند هزينههاي مربوطه را پرداخت كنند. به همين دليل تعهدات بين دانشگاه و خير با چالش جدي روبرو ميشد اما در طرح فعلي سهم 40 درصدي صندوق بصورت قطعي پرداخت ميشود و بازسازي سراها نيز ظرف 3 يا 4 ماه به اتمام ميرسد. علاوه بر آن، در اين طرح درصد مشاركت خيرين از 50 به 30 درصد كاهش پيدا كرده تا خيرين بتوانند در پروژههاي بيشتري حضور داشته باشند.
رييس صندوق رفاه دانشجويان مطرح كرد: در تفاهمنامه اخير تلاش شده تا حدود و ثغور طرفين براي اجراي طرح مشخص و نحوه انجام اين تعدات شفاف سازي شود تا در ادامه كار هيچگونه اختلافي در خصوص نحوه انجام تعهدات بهوجود نيايد.
وي با بيان اينكه در اين طرح اولويت با دانشگاههايي است كه خود خير معرفي ميكنند، ادامه داد: اين فرصت يك فرصت بسيار مهمي است كه در اختيار دانشگاهها، خيرين و صندوق قرار گرفته تا رنج محروميت را از دانشجوياني كه ظرفيت اعتلاي علمي دارند، بزدايند. از دانشگاهها تقاضا داريم چنانچه از بودجه خود مطمئن نيستند، براي مشاركت در اين راه ورود نكنند.
توزيع بيش از 100 ميليارد اعتبار بين دانشگاهها به منظور احداث خوابگاهها
در بخش ديگري از اين نشست، دكتر اسماعيلي مديركل طرحهاي عمراني وزارت علوم نيز با ابراز خرسندي از طرح ارتقاي سراهاي دانشجويي گفت: بسيار مايه خوشبختي است كه در حال حاضر ظرفيت خيرين به بار نشسته و اين پروسه كه از سال 94 روند آن اغاز شده است، اخيراً توانسته در تمامي زمينهها جذب حمايت كند.
وي با تشكر از خيرين آموزش عالي جهت انجام اقدامات ارزشمند و خداپسندانه، هدف از اجراي طرحها را رفع كم و كاستيهاي موجود در دانشگاهها عنوان كرد و گفت: در حال حاضر كه صندوق رفاه صادقانه در اين مسير پا پيش گذاشته است، ما نيز ميخواهيم كمك كنيم تا ضمن تاثيرات مثبت بر دانشگاهها و رفع مشكلات، در آينده نيز اين اقدامات خير را در جامعه فرهنگسازي كنيم.
دكتر اسماعيلي با اشاره به وقايع اخير جهان و شيوع ويروس كرونا افزود: طي 3 - 4 ماه اخير، جهان انسان را در رأس قرار داده است و اين توجه به جايگاه و وجود انسان اتفاق خوبي است لذا ما نيز با تمام توان اين اقدامات را براي خدمت به دانشجويان انجام خواهيم داد.
مديركل طرحهاي عمراني وزارت علوم در پايان مطرح كرد: پيشنهاد ميشود تا براي انجام هرچه بهتر امور، هزينه تمامي كارها در حوزه ارتقا، از ابتدا بطور كامل برآورد و مستندسازي شود. مدت زمان اجرا نيز قيد شود تا هر چه سريع تر اقدامات به ثمر بنشيند. دفتر طرحهاي عمراني نيز حاضر است با كمك دانشگاهها، در اولين فرصت معمار و مهندسان را براي بررسيهاي دقيق و ارائه پيشنهادات سازنده به محل پروژهها اعزام كند.
وي ادامه داد: در حال حاضر همه دانشگاههاي كشور براي ما مهم هستند، سهم خيرين سهم كل كشور است لذا وظيفه داريم جايي كه الزام بيشتري دارد هزينهها را اختصاص دهيم. درمورد احداث خوابگاهها نيز براساس ارزيابي ستاد خيرين وزارت علوم و صندوق رفاه دانشجويان پاي كار هستيم و تاكنون نيز بيش از 100 ميليارد اعتبار براساس ارزيابيهاي انجام گرفته، بين دانشگاههاي مختلف توزيع شده است و در ادامه مسير نيز همراه خواهيم بود.
گفتني است اين نشست روز دوشنبه 29 ارديبهشت ماه سال جاري ساعت 10 الي 13:45 به صورت آنلاين در ستاد خيرين وزارت علوم، تحقيقات و فناوري برگزار شد.