۱۴۰۴ سه شنبه ۱۱ تير

تکیه بر دانش و فناوری ساخت داخل، تنها راه برون رفت از وابستگی

رییس دانشگاه اصفهان در آستانه بیست و یکمین هفته ملی پژوهش و فناوری و بیست و سومین مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه اصفهان در گفتگو با واحد خبر روابط عمومی اظهار داشت: تنها راه برون رفت از وابستگی، تکیه بر دانش و فناوری ساخت داخل است.


 رییس دانشگاه اصفهان در آستانه بیست و یکمین هفته ملی پژوهش و فناوری و بیست و سومین مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه اصفهان در گفتگو با واحد خبر روابط عمومی اظهار داشت: تنها راه برون رفت از وابستگی، تکیه بر دانش و فناوری ساخت داخل است.

 به گزارش وب سایت خبریUINEWS هفته پژوهش و فناوری، فرصت مناسبی برای توجه و تمرکز روی ابعاد مختلف امر پژوهش وفناوری در کشور فراهم می آورد تا کلیه ذی نفعان ضمن اطلاع از روندها و وضعیت موجود در کشور برای آینده، برنامه ریزی و اقدامات بهتر و مهم تری را در دستور کار خود قرار دهند. انتخاب و معرفی برگزیدگان حوزه پژوهش و فناوری و تجلیل از آنها و همچنین ایجاد فرصت تعامل بین ذی نفعان این حوزه به شیوه های مختلف نظیر برگزاری نمایشگاه، فن بازار، همایش ملی، مصاحبه های مطبوعاتی و رادیو تلویزیونی فضایی را در کشورایجاد و به آن دامن می زند که ضمن ارتقاء شأن و جایگاه پژوهش و فناوری و فعالین در این عرصه، بسترسازی مستحکمی را برای ادامه راه تقویت و توسعه پژوهش و فناوری که ضامن پیشرفت واقعی کشور و ایجاد ثروت، رفاه و امنیت برای مردم است در ابعاد اجتماعی و فرهنگی فراهم نماید.

به همین مناسبت روابط عمومی دانشگاه با دکتر هوشنگ طالبی رییس دانشگاه اصفهان مصاحبه ای انجام داده است که مشروح آن را مطالعه می فرمایید: 

 

-جناب آقای دکتر طالبی لطفا در خصوص نقش دانشگاه اصفهان در پژوهش و فناوری و نفوذ آن در صنایع کشور توضیح بفرمایید؟

در راستای تقویت تعامل دانشگاه با جامعه و ماموریت هایی که در این زمینه برای دانشگاه تعریف شد، در برنامه‌ریزی دانشگاه اصفهان سعی شده روی بعضی شاخه‌های کاربردی برای پاسخ‌گویی به نیازهای صنایع سرمایه‌گذاری و ظرفیت سازی شود تا دانشگاه به قطب علمی برای بعضی صنایع کشور دراین حوزه‌ها تبدیل شود. از جمله‌ی این موارد: صنایع مرتبط با محیط زیست ازجمله پسماند و بازیافت، صنایع اپتیک و فوتونیک پیشرفته با همکاری صنایع اپتیک ایران، مرکز ویروس‌شناسی، مرکز نقشه‌برداری مغز و علوم شناختی، مرکز بازی‌های رایانه‌ای و اینترنت اشیاء و مانند اینها است. هر قدر امکان تمرکز سرمایه‌گذاری‌ها روی تعدادی محدودی از زمینه‌های پیشرفته بیشتر باشد، امکان پاسخگویی به نیازهای هر روز نوشونده‌ی جامعه بیشتر می‌شود. مراکز نامبرده نه تنها در منطقه بلکه در سطح ملی کارکرد و دارای ضریب نفوذ است. 

-دیدگاه حضرتعالی در خصوص ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه چیست و اقدامات دانشگاه اصفهان در تداوم و تحکیم این ارتباط چگونه بوده است؟

در سال‌های اخیر ما شاهد رشد صنایع دانش بنیان بیشتری در کشور هستیم. از طرف دیگر دانشگاه‌ها هر روز آمادگی بیشتری برای ورود به رفع نیازها این صنایع کسب می‌کنند.همان طور که در پاسخ به سوال قبل هم اشاره شد، دانشگاه‌ اصفهان سعی کرده است تا با ایجاد فرصت‌های مناسب برای صنایع در دانشگاه (میزهای صنعت در دانشگاه) و نیز حضور اعضای هیات علمی در صنایع (برای ورود به حوزه‌ی تحقیق و توسعه‌ی صنایع و فرصت‌ مطالعاتی صنعتی اعضای هیات علمی) این تعامل را نزدیک‌تر کند. به همین دلیل با یک سیاست برنامه ریزی شده در حال حاضر چندین پژوهشکده و مرکز پژوهشی مشترک دانشگاه و دستگاه ها و نهاد های مختلف در دانشگاه مستقر و فعالیت می کنند.

لطفا در خصوص لزوم پژوهش های کاربردی در ایران توضیح دهید؟

با توجه به محدودیت منابع برای سرمایه‌گذاری روی همه‌ی حوزه‌های پژوهش در دانشگاه در حد کمال، لازم است به عنوان یک رسالت فرهنگی، دانشگاه‌ها اثبات کنند که پربازده‌ترین ساختار از بعد اقتصادی، نهاد پژوهش است. از این رو لازم است بدون لطمه‌ خوردن به سرعت حرکت در مرزهای دانش، به نیازهای امروز وفردای کشور هم توجه شود. دانشگا‌ه‌ها باید تلاش کنند هم به نیازهای فوری و امروز و هم به نیازهای آینده‌ی کشور بیندیشند و این دو بعد را با هم پیش ببرند. با توجه به این که روز به روز از صنایع متکی به بودجه‌ی عمومی و نفتی کاسته می‌شود،‌ به لحاظ اقتصادی نیازهای بیشتری به سوی دانشگاه‌ها متوجه می‌شود، اما لازم است دانشگاه‌ها به شبکه‌ی بازار، فناوری، پژوهش و آموزش به صورت یک زنجیره توجه کنند و بدانند در هر بخش چه نقشی را باید ایفا کنند و برای ورود بازیگران دیگر از جمله‌ شرکت‌های دانش بنیان که محصول دانشگاه‌اند برنامه‌ریزی کنند. امیدواریم بخش های مختلف جامعه که اساسا" به آن صنعت اتلاق می شود به این باور برسند که تنها راه برون رفت از وابستگی تکیه بر دانش و فناوری ساخت داخل است و دستگاه ها این ظرفیت علمی را دارند که در مسیر طرح و توسعه به آن ها کمک کنند. در چنین شرایطی دانشگاه ها نیز به سمت و سوی پژوهش های خود را کاربردی کرده و خدمات متقابل دانشگاه و جامعه تقویت می شود.

هفته پژوهش و فناوری بر همه دانشگاهیان و فعالان عرصه پژوهش مبارک باشد

تاریخ:
1399/09/16
تعداد بازدید:
588
منبع:
Powered by DorsaPortal