۱۴۰۴ سه شنبه ۱۱ تير

نشست " روز ملی هوای پاک " در دانشگاه اصفهان

نشست " روز ملی هوای پاک " روز دوشنبه به‌صورت مجازی و آنلاین به همت دانشگاه اصفهان و اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان و با حضور مسوولین ارشد استان اصفهان و اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور ،برگزار شد.


نشست " روز ملی هوای پاک " روز دوشنبه به‌صورت مجازی و آنلاین به همت دانشگاه اصفهان و اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان و با حضور مسوولین ارشد استان اصفهان و اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور ،برگزار شد.

به گزارش وب سایت خبریuinews دکتر هوشنگ طالبی رییس دانشگاه اصفهان در  نشست روز ملی هوای پاک که به صورت مجازی در دانشگاه اصفهان برگزار شد، با اشاره به وضعیت نامناسب هوای  چند روز اخیر اصفهان ، اظهار داشت : این موضوع نشان دهنده این مهم است که در اصفهان با گوشت و پوست خود، آلودگی هوا را احساس می کنیم و به دنبال راه نجات هستیم.

دکتر طالبی با بیان اینکه تشدید آلودگی هوا در درجه اول توسط انسان رقم خورده است، افزود: عدم برنامه ریزی صحیح و درنظر نگرفتن جوانب آلودگی هوا بسیار تاثیرگذار بوده است.

دکتر طالبی اضافه کرد: امیدواریم، سازمان محیط زیست  با  ارایه  برنامه ای  جامع  در کنار دانشگاه های خوب استان بتواند راه برون رفت از مشکل آلودگی هوای استان را هموار تر نماید.

رییس دانشگاه اصفهان با تاکید براینکه این اقدامات هرچه سریعتر باید انجام شود، اظهار کرد: نمی گوییم همه مشکلات از صنعت است و معتقدم صنعت نیز برای جلوگیری از تشدید آلایندگی ها تلاش می کند اما با وضع موجود باید راهی برای تغییر ایجاد کرد.

به گفته دکتر طالبی، با سرمایه گذاری های موجود نمی توان گفت صنایع تعطیل شوند و یا مردم هیچ خودرویی بیرون نیاورند، اما تشکیل کنسرسیوم متشکل از دانشگاه های استان می تواند راهی برای رفع مشکل پیدا کرد. این کنسرسیوم تشکیل شده و دانشگاه های استان آمادگی همکاری همه جانبه دارند.

وی افزود: صنایع نیز می توانند در کنار دانشگاه قرار گرفته و همانطور که همواره همیار دانشگاه بوده اند اکنون نیز همه دست به دست هم برای رفع  این مشکل اقدام کنیم.

دکتر ایرج حشمتی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان نیز با موضوع «گزارش تحلیلی وضعیت کیفیت هوای کلانشهر اصفهان و شعاع 50 کیلومتری آن: اقدامات و چالش ها» اظهار کرد: بیش از 10 هزار واحد صنعتی بزرگ و کوچک، 15 هزار واحد صنفی تولیدی، 76 شهرک و ناحیه صنعتی، حدود 900 معدن فعال و 2هزار واحد سنگبری در استان اصفهان فعال هستند.

وی در خصوص جایگاه تولید استان اصفهان در کشور، گفت: 70 درصد تولید آهن و فولاد کشور، 700 کوره آجر و 50 درصد تولید آجر کشور، 10 درصد تولید سیمان کشور، رتبه دوم تولید فراورده های نفتی، 10 درصد تولید برق کشور و تولید قابل توجه مشتقات نفتی، صنایع شیمیایی، کانی غیرفلزی، نساجی، کشاورزی و ... در استان اصفهان انجام می شود.

دکتر حشمتی عوامل با منشأ طبیعی موثر در ایجاد بحران آلودگی زیست محیطی در استان اصفهان را تغییرات اقلیمی و خشکسالی، کانون های ریزگرد داخل و خارج استان، وضعیت توپوگرافی کلانشهر اصفهان و وارونگی دما دانست و گفت: توسعه ناپایدار استقرار صنایع، فعالیت صنایع آجر، واحدهای سنگبری، شهرک های صنعتی، حمل و نقل و ترافیک و تغییر کاربری زمین نیز عوامل انسان ساخت موثر در ایجاد آلودگی زیست محیطی در استان اصفهان است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بررسی روند تغییرات کیفی هوای اصفهان خاطرنشان کرد: این بررسی نشان می دهد که باد فاکتور مهمی در کاهش آلاینده هاست و به لحاظ توپوگرافی می توان تغییر را مشاهده کرد. در بررسی وضعیت روزهای سوم و چهارم دی می توان مشاهده کرد که تنها ظرف 24 ساعت، با وزش باد، شاخص از 175به 64 تبدیل شده است.

دکتر حشمتی در خصوص سوخت مازوت در استان اصفهان گفت: از سال 93 مراکز مازوت سوز پلمب شدند و روزهای ناسالم برای عموم کم شده است.

وی با بیان اینکه در 7 ماهه سال 98 تعداد روزهای پاک 19 روز و در همین زمان در سال 99 تعداد روزهای پاک 4 روز بوده است، اظهار کرد: در سال 98 تعداد 37 روز ناسالم برای گروه های حساس و 41 روز ناسالم برای گروه های حساس ثبت شد که نشان می دهد وضعیت سال 99بدتر از 98 است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان به نقش دما در بروز آلودگی های هوا اشاره کرد و گفت: مقایسه تغییرات دمایی دی ماه 99-98 نشان می دهد که برودت هوا بیشتر شده و این موضوع نقش مهمی در افزایش شدت آلودگی هوا است. برودت هوا یکی از مشکلاتی است که باعث افزایش آلودگی هوا می شود.

دکتر حشمتی به تغییرات مصرف سوخت گاز طبیعی در بخش های مختلف از اول آبان تا 25 دی ماه سال 99 نسبت به زمان مشابه در سال 98 اشاره کرد و افزود: در بخش حمل ونقل و مسکونی، تجاری و عمومی شاهد افزایش مصرف هستیم و در بخش کشاورزی، پالایشگاهی و صنایع کاهش مصرف داشته ایم.

به گفته وی در بخش تغییرات مصرف سوخت نفت گاز در بخش های مختلف از اول آبان تا 25 دی ماه در سال 99 نسبت به زمان مشابه در سال 98، در بخش های کشاورزی، حمل و نقل و صنایع افزایش مصرف و در بخش نیروگاه ها و تجاری و عمومی شاهد کاهش مصرف بوده ایم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان تاکید کرد: در بخش تغییرات مصرف بنزین و مازوت نیز شاهد کاهش مصرف بوده ایم. در شعاع 50 کیلومتری استان اصلا مازوت در سال 99 نداشته ایم.

دکتر حشمتی ادامه داد: در بررسی تعداد روزهای ناسالم و سالم در میان کلانشهرها در 9 ماهه اول سال 99، اصفهان رتبه اول در تعداد روزهای ناسالم و رتبه آخر در تعداد روزهای پاک را داشته است.

وی با بیان اینکه وضعیت سهم آلاینده ها در فصول سرد و گرم متفاوت است، خاطرنشان کرد: نمی توان تقصیر را صرفا بر گردن حمل و نقل یا صنعت انداخت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در توضیح محور اقدامات پیشگیرانه، کنترلی و بازدارنده در منابع مختلف، گفت: 423 واحد آلاینده در شعاع 50 کیلومتری اصفهان قرار دارد که 2157 پایش از ابتدای مهر انجام، 647 اخطار، 127 مورد پیگیری قضایی، 52 مورد پلمب و 14 مورد تخریب و تعطیلی چاه زغال انجام شده است.

وی افزود:  مراکز دیگری همچون معاونت خدمات شهری شهرداری اصفهان و پلیس راهور نیز در این خصوص اقداماتی انجام داده اند که بر اساس گزارش های رسیده، 21 هزار و 984 اعمال قانون با خودروهای دودزا، 109 هزار و 809 اعمال قانون با خودروهای فاقد معاینه فنی، 38 هزار و 282 اعمال قانون با خودروهای سنگین بدون مجوز تردد و 5867 تعداد فک پلاک و اعزام با پلاک تعمیری خودرو آلاینده توسط پلیس راهور از ابتدای آبان تا 20 دی انجام شده است.

وی در توضیح دلایل محقق نشدن و اثربخشی مناسب در برنامه های کاهش و کنترل آلودگی هوا اظهار کرد: توجه نکردن و اجرای برنامه های آموزشی و ارتقای فرهنگ زیست محیطی در سطوح مختلف جامعه،  نبود حس مسئولیت اجتماعی در تمام سطوح حقیقی و حقوقی جامعه، توجه نکردن و اجرای قانون هوای پاک، نبود یک چشم انداز مشخص برای توسعه پایدار در بخش تولید و اشتغال، توجه نکردن و اجرای برنامه جامع آمایش سرزمین و تناسب نداشتن بودجه و اعتبارات حفاظت محیط زیست استان به ویژه در بخش نظارت و پایش نسبت به گسترش و توسعه سایر بخش ها از جمله عوامل موثر است.

حجت الله غلامی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان نیز در نشست مجازی روز ملی هوای پاک اظهار کرد: انتظار مدیریت استان از برگزاری چنین نشست هایی ارائه راهکارها در مبارزه با آلایندگی ها و رسیدن به هوایی پاک است.

وی با بیان اینکه متاسفانه در روز هوای پاک وضعیت هوای اصفهان شرایط خوبی ندارد، افزود: به دنبال راهکارهای اجرایی هستیم، البته مطالعات خوبی در دانشگاه اصفهان و صنعتی اصفهان انجام شده که امیدوارم با همکاری شهرداری تبدیل به برنامه های میان مدت و بلند مدت شود تا استراتژی مشخصی برای مبارزه با آلودگی هوا در سطح استان پیدا کنیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان به چند مورد کانون آلاینده اصفهان اشاره کرد و گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، صنعت به عنوان کانون های بزرگ آلاینده و خودروها به عنوان کانون های متحرک مطرح هستند و از سویی دیگر، حاشیه کویر بودن و کانون های ریزگرد در استان وجود دارد که با حجم وسیع در انتشار آلاینده ها نقش دارند.

وی افزود : بر اساس برآورد انجام شده یک میلیون و 90 هزار هکتار کانون گرد و غبار داریم که نیاز به تثبیت دارند. بر اساس مطالعات آمایش، استان اصفهان به 7 منطقه مشخص تقسیم و نوع فعالیت هر منطقه نیز تعیین شده است. یکی از مناطق کلانشهر اصفهان و مجموعه شهری پیوسته به کلانشهر است که باید مورد توجه قرار گیرد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان به نقش صنایع و حجم سفرها در آلایندگی هوا اشاره کرد و گفت: در شورای برنامه ریزی استان به هیچ طرح صنعتی که مبتنی بر فناوری های نوین نباشد، مجوز فعالیت نمی دهیم.

وی ادامه داد: یک محور اصلی پرداختن به صنعت و استفاده از فناوری های نوین و محور دوم توجه به قابلیت های استان و صنعت گردشگری و تقویت آن است.

وی تاکید کرد: در استان 4 محور اصلی با متروی اصفهان در حال پیگیری است که خطوط اول تا سوم در اولویت است و به موازات آن محور اصفهان- شاهین شهر آغاز شده و محور بعدی خط نجف آباد به اصفهان است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان، پرداختن به صنایعی که از شعاع 50 کیلومتری اصفهان قرار دارند را ضروری دانست و گفت: مطالعات انجام شده و اکنون باید به این جمع بندی برسیم که تولید مازوت در استان اصفهان در این شرایط به چه صورت باید باشد.

غلامی تاکید کرد: در بحث شهری اقدامات خوبی در بازسازی ناوگان حمل و نقل آغاز شده است که البته باید در این زمینه ها اقدامات مساعد انجام شود.

وی افزود: در سال آینده گواهی پایان کار به هیچ ساختمانی که ضوابط و مقررات ملی مبحث 19 را رعایت نکرده باشند داده نخواهد شد. این قوانین باید کاهش مصرف انرژی و کاهش آلاینده را به همراه داشته باشد.

گفتنی است، نشست " روز ملی هوای پاک " روز دوشنبه به‌صورت مجازی و آنلاین با حضور مسوولان استان اصفهان، استادان دانشگاه و کارشناسان از استان های مختلف توسط دانشگاه اصفهان و اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با همکاری استانداری اصفهان،مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی اصفهان،دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه کاشان،دانشگاه پیام نور استان اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان برگزار شد.

 

تاریخ:
1399/10/30
تعداد بازدید:
689
منبع:
Powered by DorsaPortal