۱۴۰۴ سه شنبه ۱۱ تير

روابط شهری و تحلیل پتانسیل های همکاری بین اصفهان و شهرهای خواهرخوانده

مدیر دفتر همکاری‌های علمی بین‌المللی دانشگاه اصفهان در مراسم اختتامیه جشنواره علمی و فرهنگی اصفهان_ سنت پترزبورگ بر روابط شهری و تحلیل پتانسیل های همکاری بین اصفهان و شهرهای خواهرخوانده تاکید نمود.

 

 مدیر دفتر همکاری‌های علمی بین‌المللی دانشگاه اصفهان در مراسم اختتامیه جشنواره علمی و فرهنگی اصفهان_ سنت پترزبورگ بر روابط شهری و تحلیل پتانسیل های همکاری بین اصفهان و شهرهای خواهرخوانده تاکید نمود.

به گزارش وب سایت خبریuinews دکتر سید کمیل طیبی مدیر دفتر همکاری‌های علمی بین‌المللی دانشگاه اصفهان در مراسم اختتامیه این جشنواره اظهار داشت: برقراری روابط خواهرخواندگی بین اصفهان و شهرهای خواهرخوانده اش فرصت بالقو های برای مدیریت شهری دو شهر است تا هر دو طرف از توانمند ی های یکدیگر در حوز ه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و هنری و همچنین برای اجرای طرح های مختلف که در نهایت به ارتقای خدمات شهری منجر می شود، بهره ببرند.

وی در ادامه افزود: شهرهایی که با یکدیگر پیوند خواهرخواندگی می بندند، معمولاً در مواردی مانند، توسعه روابط علمی و فرهنگی، احداث بوستا ن ها، مراکز خرید و مجموعه های تفریحی برای گذران هرچه بهتر اوقات فراغت شهروندان، اجرای طرح های شهری در بخش های مختلف، توسعه حمل و نقل عمومی در ابعاد مختلف و حتی جذب گردشگر تجربیاتی دارند که می توانند در اختیار یکدیگر قرار دهند و از توان مطالعاتی و اجرایی همدیگر در این زمینه نهایت استفاده را ببرند.

دکتر طیبی تصریح نمود: بنابراین پیوند خواهرخواندگی بین شهرها، فرصت مغتنمی برای مدیران شهری مانند اصفهان است تا از تجربیات و توانایی هایی شهرها برای بهبود کیفیت زندگی شهری و ارائه خدمات به شهروندان استفاده کنند. البته یکی از پیش زمینه های لازم برای بهره برداری مناسب از روابط خواهرخواندگی شناخت مسئولان از طرفین این رابطه و پتانسیل های موجود جهت برقراری ارتباط با این شهرهاست

مدیر دفتر همکاری های علمی و بین المللی دانشگاه اظهار داشت: پیوندهای خواهرخواندگی بین اصفهان و شهرهای منتخب خواهرخوانده می تواند زمینه ساز سرمایه گذاری مشترک، فعالیت های سیاسی، اجتماعی، علمی،فرهنگی، تجاری و  اقتصادی در دو شهر باشد اما برای بهره بردن از این توافق ها ابتدا باید پتانسیل ها و وجوه مشترک بین دو شهر جهت همکاری را شناسایی نمود و با تأکید و تقویت این وجوه زمینه پیشرفت و توسعه را فراهم آورد.

وی در ادامه بیان داشت: از آن جا که شهر اصفهان نیز با 13 شهر دنیا پیوند خواهرخواندگی دارد با شناخت پتانسیل های موجود در شهرهای خواهرخوانده و استفاده از تجربیات این شهرها در زمینه های مختلف می تواند به شهری خلاق، نوآور و پیشرفته تبدیل شود.

لذا گام اول شناخت مزیت های نسبی استان اصفهان و خواهرخوانده هایش در رشته های خاص از فعالیت های اقتصادی و سپس فراهم آوردن زمینه توسعه و گسترش این فعالیت ها و همکاری های مشترک است که به تخصیص کارآمد و مؤثر منابع می افزاید و در نهایت زمینه لازم برای کارآفرینی و ایجاد کسب و کار را فراهم می آورد.

دکتر طیبی ضمن بیان مفهوم خواهر خواندگی افزود: خواهرخواندگی شهرها نوعی همکاری بین المللی میان شهرداری ها، کمک به انتقال تجربیات و نوآوری ها در زمینه شیوه های مدیریت شهری با حذف موانع سیاسی است. البته  خواهرخواندگی اصطلاحی است که از ادبیات اروپا وارد دیگر کشورها شد و برای،نخستین بار از سال 1920 میلادی بعد از جنگ جهانی اول این قرارداد بین یک شهر از انگلیس و یک شهر در فرانسه منعقد شد، در امریکا نیز پیوند خواهرخواندگی از دهه 1950 میلادی شکل گرفته است و درسال 1956 میلادی، رییس جمهوری وقت امریکا یعنی ژنرال آیزنهاور در ارائه خود در شکل گیری پیمان های خواهرخواندگی بین  "مردم به مردم"  برنامه شهرهای امریکا با شهرهای جهان تأکید کرد. هدف آیزنهاور، پرورش تفاهم، دوستی و اعتماد در سطح بین المللی و تبادل برنامه های آموزشی، فرهنگی و ورزشی و توسعه گردشگری و تجارت خدمات بود.

شهرهای خواهرخوانده یا خواهرشهرها شبکه غیرانتقاعی و غیردولتی گسترد ه ای از شهروندان و همکاران بین المللی را تشکیل می دهند، و زمینه های سرمایه گذاری مشترک، تبادلات علمی فناوری و گرایش مالی را فراهم می آورند.

حرکت در مسیر دو رویداد مهم جهانی شامل شهری شدن جهان و ظهور شهرهای جهانی بسیار حائز اهمیت است.

دکتر طیبی افزود:تکیه بر مشارکت آگاهانه شهروندان و به ویژه تشکل های غیردولتی و داوطلب، حرکت در مسیر تحقق سیاست تمرکززدایی و ایجاد دموکراسی در مدیریت واحد شهری، آموزش مستمر و جریان دانایی و به هنگام بودن پیکر مدیریت شهری به دانش و درک جدید و بکارگیری دستاوردهای نوین جهان، ایجاد فرصت های سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران داخلی و بهره گیری از ظرفیت های سرمایه گذاران خارجی در جهت رشد و شکوفایی شهر و ایجاد فرصت های گردشگری و تعاملات فرهنگی به منظور معرفی همه جانبه شهر در عرصه بین المللی از دیگر اهداف روابط خواهرخواندگی است. خواهرخواندگی شهرها نوعی همکاری بین المللی شهرهاست. این همکاری به جوامع کمک میکند تا تجربیات و نوآوری های خود در زمینه شیوه های مدیریت شهری را در اختیار یکدیگر قرار دهندو مردم را به حذف موانع سیاسی تشویق می کند. این همکاری جریانی از افراد و کالاها به عنوان بخشی از مبادلات ایجاد شده توسط مسئولین محلی پدید می آورد و با کمک آنها نیز سازماندهی می شود.

خواهرخواندگی در واقع قراردادی است بین سران مملکتی یا مسئولان اجرایی دو شهر که برای ایجاد همبستگی و اتحاد علمی -فرهنگی بیشتر بسته می شود.به طور معمول این قرارداد بین شهرهایی منعقد می شود که دارای منافع، خصوصیات و وجوه مشترک مانند سابقه تاریخی، شهرهای دانشگاهی، شهرهای گردشگری و مانند آن هستند و در قالب این تفاهم نامه در صدد تعمیق روابط میان خود هستند .

دکتر طیبی تصریح نمود: شهرهای خواهرخوانده یا خواهرشهرها شبکه غیرانتفاعی و غیردولتی گسترده ای از شهروندان و همکاران بین المللی را تشکیل می دهند و بیش از 2500 رابطه خواهرخواندگی رسمی بین شهرهای جهان وجود دارد. در اروپا به این گونه شهرها، شهرهای دوقلو یا شهرهای دوستی نیز می گویند. در آمریکای شمالی و استرالیا از اصطلاح شهر خواهر استفاده می شود. در یک جمله می توان گفت که پیمان خواهرخواندگی باعث رشد و توسعه پایدار شهرها و تعاملات فرهنگی دو شهر می شود .• شهرهای تاریخی جهان بعضاً به واسطه زمینه های تاریخی فرهنگی مشترکی که دارند، سعی در حفظ و حراست از آنها داشته و در این خصوص نسبت به ایجاد یک رابطه غیر متمرکز از طریق انعقاد قراردادی موسوم به خواهرخواندگی اقدام نموده و سعی می کنند با اعزام گروه های کارشناسی از تجربیات یکدیگر استفاده نمایند .

وی همچنین به تشریح مزیت های خواهرخواندگی از منظر علمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پرداخت و بر گسترش همکاری های بین المللی در رشد و توسعه شهرها تاکید نمود.

دکتر طیبی همچنین دانشگاه دولتی سن پترزبورگ  را قدیمی ترین و یکی از معتبرترین دانشگا ه های روسیه دانست که در رتبه بندی EECA EECA در سال 2018 رتبۀ چهارم را کسب کرد. دانشگاه دولتی سن پترزبورگ را پتر کبیر در سال 1724تأسیس کرد و حدود 30،000 دانشجو دارد که حدود 3000 نفر از آنهادانشجویان خارجی هستند.

دانشگاه سن پترزبورگ بیش از 400 ساختمان دارد که 25دانشکده را در خود جای داده است و دانشجویان این دانشگاه به مجموعۀ زیادی از موزه ها، آثار تاریخی و مکان های هنری دسترسی دارند.

رشته های مختلف دانشگاه ملی سنت پترزبورگ شامل: پزشکی، دندانپزشکی، حقوق، هنر و سینما، روزنامه نگاری،مهندسی عمران،نقشه کشی، کشاورزی و  اقتصاد است.

 

مدیر دفتر همکاری های علمی و بین المللی در ادامه تاکید نمود: دو دانشگاه اصفهان و دانشگاه هرزن سن پترزبورگ اقدام به راه اندازی دوره مشترک مطالعات ایرانشناسی و روسیه شناسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نموده اند. همچنین شهر سن پترزبورگ بزرگترین مرکز تاریخی خاورشناسی روسیه به شمار می رود.

لازم به ذکر است، تدریس زبان های شرقی در روسیه از سال 1804آغاز شده و شعبه مربوط به تدریس زبان فارسی در دانشگاه سن پترزبورگ اولین بار در سال 1818 افتتاح شد. با تأسیس دانشکده خاورشناسی در سال 1855 کلاس های جدید تحت عنوان پشتو، ادبیات فارسی، زبان اوستا و فارسی باستان گشایش یافتند و بخش ادبیات ایران در سال 1916 تأسیس شد. بسیاری از فرهیختگان روسیه همچون پیگولوسکایا، پطروشفسکی و دیاکونوف مطالب ارزشمندی را درباره فرهنگ و تمدن دیرینه ملت بزرگ ایران به رشته تحریر درآورده اند. بر این اساس ایجاد مرکز بین المللی مطالعات ایرانشناسی و روسیه شناسی و تقویت مراکز زبان آموزی فارسی و روسی دانشگاه اصفهان و دانشگاه سن پترزبورگ نیز می تواند فرصتی برای همکاری دو شهر فراهم آورد.

دکتر طیبی در ادامه تصریح نمود: برگزاری جشنواره اصفهان – سن پترزبورگ به منظور تقویت خواهرخواندگی میان این دو شهر و با هدف توسعه روابط دانشگاهی اتفاق می‌افتد. فعالیت‌های علمی پژوهشی تحت محورهای مانند توسعه شهری، روابط اجتماعی فرهنگی، حتی الگو سازی برای روابط اقتصادی در چارچوب روابط علمی بین دو دانشگاه شکل می گیرد. هر دو دانشگاه اصفهان و سنت‌پترزبورگ علاقه مند ومصمم هستند که در این زمینه ها تعامل بیشتر و همکاری موثرتری با یکدیگر داشته باشند.

وی در پایان از دست اندرکاران و همچنین شرکت کنندگان در این جشنواره قدردانی و بر استمرار همکاری های بین المللی تاکید نمود.

 
تاریخ:
1400/04/02
تعداد بازدید:
783
منبع:
Powered by DorsaPortal