کتاب «یکصد و یک نکته در گردشگری اصفهان» تالیف دکتر عبدالمهدی رجائی در تاریخ 28 تیر 1400 طی مراسمی با حضور شهردار اصفهان و رئیس شورای شهر رونمایی شد.به گزارش وب سایت خبریuinews دکتر عبدالمهدی رجائی از کتابداران پژوهشگر در عرصه تاریخ، اسناد ، مطبوعات می باشد که اخیرا در حوزه گردشگری نیز ورود نموده است. او مدرک دکترای تاریخ محلی خود را از دانشگاه اصفهان و در سال 1392 اخذ نمود. از ایشان تا کنون 17 عنوان کتاب و شصت مقاله انتشار یافته و علاوه بر این ها در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی نیز با روزنامه های مختلف از جمله روزنامه اصفهان زیبا همکاری دارند. دکتر رجایی که از کارمندان و کتابداران دانشگاه اصفهان می باشد، معتقد است در درجه اول یک کتابدار باید خود یک کتابشناس خوب باشد. آگاهی نسبت به منابع و شناخت ظرفیت آنها و سپس استفاده از منابع برای نشان دادن کاربرد آنها در پژوهش های تاریخی سرلوحه کار ایشان بوده است. تازه ترین کتاب ایشان تحت عنوان «یکصد و یک نکته در گردشگری اصفهان» که توسط انتشارات فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان در سال 1400 انتشار یافت، در تاریخ 28 تیر 1400 طی مراسمی با حضور شهردار اصفهان و رئیس شورای شهر رونمایی گردید.
این کتاب 450 صفحه ای تلاش دارد پیوند نوینی میان گردشگری و تاریخ ایجاد کند. و می خواهد با کمک گرفتن از داده های جذاب تاریخی که از دل مطبوعات و اسناد به دست آورده است، بناها و مکان های تاریخی اصفهان را بازخوانی نماید. این باز خوانی یعنی تهیه و تولید روایت های تازه و ناشنیده راجع به ابنیه تاریخی شهر علاوه بر مستندسازی تازه، بسیار به کمک گردشگری خواهد آمد. در مقدمه کتاب حاضر می خوانیم«گردشگری مانند هر دانش دیگری نیازمند آن است که روشهای تدریس، متون تدریس و به طور کلی رویکرد بدان دانش بنا به مقتضای زمان اصلاح گردد. یک دلیل آن که هر روزه شاخههای تازهای بر این درخت روییده و شعبه نویی متولد میگردد: گردشگری رویداد، گردشگری پزشکی، گردشگری هیجان، گردشگری جنگ، گردشگری روستایی و ... بخشی از این پراکندگی هستند. شهری همچون اصفهان که قطب گردشگری ایران میباشد، باید حداکثر تلاش خود را به کار گیرد تا ظرفیتهای مختلف گردشگری را پوشش داده و فقط به یک یا دو نوع گردشگری (گردشگری فرهنگی یا طبیعت) اکتفا نکند. این نقیصه بخشی به متونی بر میگردد که نظام تئوریک گردشگری اصفهان را پایهگذاری کرده و از آن حمایت میکنند.
با مراجعه به آثاری که در حوزه گردشگری اصفهان انتشار یافته است، متوجه میشویم که نگاه نویسندگان آنها بیشتر به معرفی بناهای تاریخی، از جهت مشخصات ظاهری، سال ساخت و ... معطوف بوده و حداکثر گذری کوتاه نیز به تاریخ اصفهان دارند. وجه ممیزة کتاب «یکصد و یک نکته در گردشگری اصفهان» با کتابهای دیگری که در این رابطه نوشته شده، از جمله کتاب ارزشمند «گنجینة آثار تاریخی اصفهان» و دیگر آثار مشابه، در این است که با مراجعه به مطبوعات و گاهی اسناد نویافته، تلاش خواهد کرد تا مطالب تازه و نویی راجع به آن اثر تاریخی و گردشگری بر مطالب پیشین افزوده گردد، به طوری که خواننده احساس کند نکتة تازهای آموخته است.» یک مورد از مثال هایی که در کتاب بدان پرداخته شده است عمارت هشت بهشت می باشد. در مقدمه کتاب راجع به وجه ممیزه این معرفی با معرفی کتاب های پیشین می خوانیم: « در کتابهای دیگر فقط به اطلاعات عمومی آن اشاره شده است، اما در کتاب اینجانب، با ذکر فکتهایی از روزنامههای عصر قاجار و پهلوی، سرگذشت این بنا را در این دورهها بازگو خواهم کرد که اولین مدرسه مدرن اصفهان در این بنا تأسیس شد و در دوره پهلوی هم ملک شخصی یکی از شاهزادگان بود تا این که در دهه چهل شمسی و پس از فشار زیاد افکار عمومی و مطبوعات به اداره باستانشناسی اصفهان تحویل گردید. »
برای این همکار خوبمان که زندگی کارمندی را با تحقیق و پژوهش آمیخته است آرزوی سربلندی و پیروزی می کنیم.