دکتر سامی نیز گفت: شیرها دارای سه منبع گاوداریهای صنعتی، غیر صنعتی و بومی است که حدود 50 درصد شیر حاضر در جامعه توسط گاوداریهای صنعتی است در حالی که در کشورهای پیشرفته این نسبت وجود ندارد.
عضو هیات علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بیان داشت: از نظر پیشرفت در تولید شیر مطلوب در 4 دهه اخیر جایگاه خوبی داشتیم که نسبت به دیگر صنایع، پیشرفت سرآمدی داشته اما از نظر فرهنگسازی خوب عمل نکردیم و بهجای حمایت از صنایع، این حوزه با مشکلاتی مواجه میشود.
وی خاطرنشان کرد: طبق آخرین آمار در سال 1397 و 1398، به تولید 5 میلیون تن در گاوداریهای صنعتی رسیدیم و در این راستا حدود یک درصد تولید شیر جهان را در دست داریم.
دکتر سامی اظهار داشت: گرانی لبنیات، حدف ارز 4200.و افزایش قیمت نهادههای دامی، عدم حمایت از تولیدکنندگان، فرهنگ، سازی، قیمتگذاری دستوری و تولید فرآوردههای لبنی سنتی بدون نظارت از جمله چالشهای صنعت شیر به حساب میآید.
در بخشی دیگر از این نشست نیز دکتر سید رضا موسوی، مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان پیرامون الزامات دامداریها و صنایع لبنی در راستای تولید شیرخام و فرآوردههای لبنی صادرات محور عنوان کرد: امروز امنیت غذایی برابر با امنیت ملی است و در این راستا به شیر فراتر از یک غذا نگاه میکنیم زیرا در ابعاد مختلف سلامت تاثیرگذار خواهد بود.
وی با بیان اینکه امروز در کشور 11 میلیون تن و در اصفهان نیز 2 میلیون تن شیر تولید میشود که 43 درصد آن سنتی و 56 درصد صنعتی است، عنوان کرد: در استان روزانه 5 هزار و 200 تن شیر تولید میشود که در رتبه اول تولید شیر خام کشور قرار داریم.
دکتر موسوی در خصوص الزامات حاکم بر گاوداریها عنوان کرد: پروتکلهای دارو و واکسن، داروها، نظارت بر بیمارستانها، سلامت کارگران، آموزش پرسنل، پایش دما، انجام ازمونهای حاکمیتی بر شیر و... از جمله الزامات بهداشتی در گاوداریها به حساب میآید.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان پیرامون الزامات بهداشتی در کارخانجات لبنی گفت: استقرار مسئول فنی بهداشتی دامپزشکی، دریافا شیر خام از گاوداریهای مورد تایید، استقرار سامانه ردیابی از جهت تشخیص مبل و مسیر فرآوری شیر خام، انجام آزمونهای حاکمیتی نیز الزامات بهداشتی در کارخانجات لبنی است.
وی با بیان اینکه با شرایط موجود یعنی کمآبی، در اصفهان تراز اول تولید کشور هستیم، یادآور شد: در چند سال اخیر فضای بیماریهای دامی استان با آرامش مواجه است و در این خصوص نگرانیها به نحوی کاهش پیدا کرد که چندین ماه ورود دام به مرکز را ممنوع کردیم اما امروز این ممنوعیت برطرف شد.
دکتر موسوی مطرح کرد: سال قبل از اصفهان 34 میلیون دلار صادرات خامه، شیرخشک، پنیر و کره داشتیم که مجموع قیمت آن به دلار بیش از 34 میلیون دلار بوده است.
در پایان هم دکتر حسن نیلی احمدآبادی معاون مرکز ویروسشناسی دانشگاه اصفهان عنوان کرد: در کشور با محدودیت منابع مواجهیم در این شرایط باید از سرمایه در گردش استفاده کنیم و در این راستا با اصلاح الگوی تغذیه، میتوانیم هزینههای خانوار را کاهش دهیم.
وی اظهار کرد: استان اصفهان قطب تولید شیر کشور است اما هیچ نمادی نداریم که شاهد این امر باشد
نیلی گفت: زنجیره نیروی انسانی و فناوری تولید شیر وجود دارد و اگر نیروها در این امر مشغول به کار شوند، شاهد نتایج بسیار خوبی خواهیم بود.
معاون مرکز ویروسشناسی دانشگاه اصفهان بیان داشت: به اندازه 15 استان در اصفهان شیر تولید میکنیم و این مورد با حذف ارز ترجیحی نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه با افزایش روبرو است.
وی خاطرنشان کرد: اقدامات انجام شده در اصفهان، به کل کشور تسری پیدا کرده و امید است با برگزاری چنین جلساتی در راستای ارتقای سطح سلامت جامعه حرکت کند.
گفتنی است این نشست روز چهارشنبه 10 خرداد 1402 در محل سالن خاتم تالار همایش های پیامبر اعظم(ص)دانشگاه اصفهان برگزار شد.
پاسخبازارسال